Orders besteld na 30/03, worden pas vanaf 18/04 verstuurd !

Westmalle-verzamelaar Leo Truyen

Indrukwekkend: de grootste Westmalle-collectie ter wereld
Westmalle-verzamelaar-Leo-Truyen

Trappist blog post Wim Swinnen

Westmalle-verzamelaar Leo Truyen

“Voor bepaalde kelkglazen wordt 1.000 euro per stuk geboden”

Indrukwekkend. Een ander woord kunnen we niet bedenken om de inboedel van het voormalige magazijn van Bierhandel Truyen in Lier te omschrijven. Hier bevindt zich de grootste Westmalle-collectie ter wereld. Meer dan duizend voorwerpen die verband houden met de beroemde abdij – bierglazen, reclameborden, boeken, asbakken, klokken, flessen, doodsprentjes, lichtreclames, bierviltjes, zakmessen, kroonkurken, missalen, vlaggen, biervaten, luciferdoosjes, etiketten, stenen potten, portemonnees, affiches, tapkranen, kaartspellen, thermometers, flesopeners, suikerklontjes, bier- én wijnbakken, postkaarten, schorten, T-shirts, dienschalen, oude facturen, foto’s, tekeningen en schilderijen – zijn hier keurig geordend uitgestald. “Iemand wilde er ooit honderdduizend euro voor geven, maar mijn verzameling is niet te koop”, aldus Leo Truyen (76), voormalig hoofdverdeler van Westmalle. “Als er niemand van de familie het beheer van me overneemt, schenk ik alles aan de broeders.” 

Leo-Truyen-verzamelaar-interieur

Na de Eerste Wereldoorlog ging Theodoor Vanspringel, de grootvader van Truyens echtgenote, aan de slag bij een bedrijf dat bier en andere dranken verkocht. Wanneer Vanspringel met de verkoop van Westmalle is begonnen, valt niet meer te achterhalen. Een prijslijst uit 1926 is het oudste bewaard gebleven ‘bewijsstuk’. In elk geval was de man geregeld een hele dag onderweg om met paard en kar een lading bakken ‘Dubbel Bruin’ op te halen in Westmalle. Zijn kleindochter Christiane Vanspringel trad in 1968 in het huwelijk met Leo Truyen. Twee jaar later begon laatstgenoemde te werken bij de bierhandel van zijn schoonpa. Die had het bedrijf ondertussen nog uitgebreid en het gamma bieren vergroot. De nieuwe job betekende voor Truyen ook het startsein van zijn levenswerk: een verzameling aanleggen van alles wat te maken heeft met de brouwerij en de abdij van Westmalle. 

Leo-Truyen-verzamelaar-auto

“Mijn eerste stuk was een prachtig kelkglas –  ik schat van de jaren veertig of vijftig”, steekt Truyen van wal, waarna hij fluks het kostbare object uit één van de vitrinekasten gaat halen. “Je ziet dat niet alleen het glas, maar ook de steel is geslepen. Met dat laatste is men later gestopt om te bezuinigen – ook het glas zelf werd toen minder ingeslepen. Net zoals de meeste andere voorwerpen van mijn verzameling heb ik de bierglazen – in totaal bezit ik op dit ogenblik een 120-tal stuks – doorgaans gratis gekregen. Maar vandaag zijn die oude Westmalle-glazen bijzonder gegeerd. Er werd ooit maar liefst duizend euro voor één glas geboden, maar dergelijke zeldzame en bijna niet meer te vinden exemplaren verkopen interesseert me niet.”

Leo-Truyen-verzamelaar-tap

Asbak van porselein

Toen de broeders van Westmalle ruim twintig jaar geleden de beslissing namen om met verdelers te werken die alleen hun eigen bieren aan de man zouden brengen, twijfelden Leo en Christiane niet. Ze deden een deel van hun bedrijf van de hand en richtten vervolgens Bierhandel Truyen op. Het duurde niet lang vooraleer ze zich ook op de export van Westmalle gingen toeleggen, eerst naar Finland en dan naar de andere Scandinavische landen, maar ook naar Ierland en Polen. “Een verwezenlijking waar ik bijzonder trots op ben, is de sponsoring van een Mont Blanc-expeditie – begin jaren negentig, als ik me niet vergis -, waarbij het hele bergbeklimmersteam op de top poseerde met een spandoek van Westmalle. Die foto heeft me natuurlijk veel plezier gedaan.”

Leo-Truyen-verzamelaar-expeditie

Is er nog een stuk dat ontbreekt in de immense verzameling van Truyen? “Ik heb een hele kast vol asbakken van Westmalle, maar ben nog op zoek naar een grote groene asbak van porselein uit de jaren zestig of zeventig. Hoeveel ik ervoor over heb? Tja, ik ben een nogal zuinige mens, en voor mij moet het ook nog plezant blijven. Meer dan honderd euro ga ik er niet voor geven.” “Daarmee komt je er niet, hoor”, voorspelt Christiane. “Er zijn inderdaad verzamelaars die er veel meer zouden voor overhebben,” beaamt haar wederhelft, “maar mijn slaap zal ik er niet voor laten. Voorts zoek ik nog bepaalde glazen, al ga ik er zeker geen duizend euro per stuk voor betalen.”

Leo-Truyen-verzamelaar-klokken

Grootste misverstand

“Ik ben er niet zozeer op uit om geld te verdienen met mijn hobby. Op afspraak en met een groep van maximaal zes personen kan iedereen mijn collectie hier gratis komen bezichtigen. We trakteren bezoekers zelfs op bier en kaas, van Westmalle uiteraard.” Maar wie hoopt hier een collector’s item of een origineel geschenk op de kop te kunnen tikken, zal van een kale reis terugkomen. “In ons magazijn in Lint heb ik nog driehonderd à vierhonderd dubbele glazen staan en die zijn wel te koop”, zegt Truyens.

Wat is volgens de gewezen hoofdverdeler van Westmalle het grootste misverstand dat er over trappist bestaat? “Ik verbaas me er telkens weer over dat mensen een Leffe of Grimbergen verwarren met een trappist. Het verschil tussen trappist en abdijbier blijkt bij heel wat Belgen nog altijd niet te zijn doorgedrongen. Vaak zie je dat buitenlandse bierliefhebbers die ons land komen bezoeken, nog veel meer weten van ons bier dan de Belgen zelf. Nog een vergissing die weleens wordt gemaakt, is dat Westmalle Dubbel zijn donkere kleur zou danken aan het gebruik van geroosterde mout. Dat klopt dus niet. Het bier wordt gebrouwen met bleke mout, maar er wordt wel kandijsuiker aan toegevoegd. Dat is de échte reden waarom Dubbel een bruin bier is. De gebrande toets komt van de kandij, niet van de mout. Zo hoop ik in alle bescheidenheid toch een steentje te kunnen bijdragen aan de kennis van ons nationaal erfgoed.”

Leo-Truyen-verzamelaar-westmalle

Leo Truyen, Mechelsesteenweg 24, 2500 Lier – 0495 23 75 12 – [email protected]

Wim Swinnen

We delen met plezier ons avontuur in de Trappisten wereld. Blijf op de hoogte van onze exclusieve anekdotes, weetjes en nieuwigheden.

Laatste blogs

Volg ons op Facebook

Youtube kanaal

Winkelwagen
Scroll naar boven