Trappist blog post Wim Swinnen
De tijd dat trappist synoniem was met Belgisch bier is al geruime tijd voorbij. In abdijen in Nederland, Oostenrijk, de VS, Italië en Engeland worden nu ook authentieke trappistenbieren gebrouwen. Met een panel van gerenommeerde bierkenners hielden we een blindproeverij in Bier Central op de Antwerpse De Keyserlei: 6 trappisten, waarvan 3 van eigen bodem en 3 buitenlandse, werden naar waarde geschat.
Het proefpanel
Luc De Raedemaeker
Biersommelier, directeur Brussels Beer Challenge
Fiona de Lange
Biersommelier, zytholoog
Hans Bombeke
Bierdocent, bierjournalist
Sofie Vanrafelghem
Biersommelier, zytholoog, bierjournalist
Gunther Bensch
Brouwmeester bierfirma BIRR/Montaigu
De degustatie
MONT DES CATS (7,6%)
Amberbier, dat sinds juni 2011 in de l’Abbaye Notre-Dame de Scourmont in Chimay wordt gebrouwen voor l’Abbaye du Mont des Cats in Godewaersvelde in Frans-Vlaanderen. Omdat het niet ter plekke (‘intra muros’) tot stand komt, krijgt het bier niet het ‘Authentic Trappist Product’-logo, al wordt het wel beschouwd als een trappistenbier.
Uitzicht: tussen oranje en amberkleurig, gesluierd, fijne pareling, fijnmazige en stabiele gebroken witte schuimkraag,
Geur: veeleer gesloten neus, karamel, licht bitter, plantaardig
Smaak: opnieuw veel karamel, volle zoetige aanzet en fijne, bittere afdronk, medium body
Opmerkingen: redelijk evenwichtig, maar de bitterheid en de karameltoets passen niet zo goed samen
Score: 7/10
ZUNDERT 8 (8%)
Amberbier, dat wordt gebrouwen in de Trappistenbrouwerij De Kievit van de Abdij Maria Toevlucht in de Noord-Brabantse gemeente Zundert in Nederland. Het werd op 6 december 2013 op de markt gebracht.
Uitzicht: koperkleurig, fonkelend helder, fijne pareling, rotsachtige en snel oplossende beige schuimkraag
Geur: veeleer gesloten neus, karamel, brood, moutig, grassig
Smaak: opnieuw karamel, licht bitter, subtiel, evenwichtig, het zoete ligt er niet bovenop
Opmerkingen: hetaroma, de aanzet en afdronk zijn redelijk consistent, de smaken vloeien goed in elkaar
Score: 7/10
GREGORIUS (9,7%)
Donker bier, dat sinds 2012 wordt gebrouwen in de brouwerij van Stift Engelszell te Engelhartszell an der Donau, het enige trappistenklooster in Oostenrijk. Op 15 oktober van hetzelfde jaar maakte de Internationale Vereniging Trappist bekend dat Gregorius het ATP-logo mag dragen.
Uitzicht: donkerbruin, troebel, gewone pareling, stevige en volle beige schuimkraag
Geur: moutige neus, leder, koffie, chocolade, gedroogd fruit, ziltig
Smaak: opnieuwgedroogd fruit, zoethout, honing, kandij, drop, alcoholisch, uitgesproken gebrande aroma’s, zuurtje, lange droge, bittere afdronk
Opmerkingen: eencomplex degustatiebier met veel gastronomische mogelijkheden, de gebrande mout bepaalt de kleur en het karakter van het bier
Score: 8/10
CHIMAY BLAUW (9%)
Donker bier, dat sinds 1954 wordt gebrouwen in l’Abbaye Notre-Dame de Scourmont in Chimay. Aanvankelijk gelanceerd als kerstbier en sinds 1982 ook verkrijgbaar in flessen van 75 cl onder de naam Grande Réserve.
Uitzicht: tussen kastanjebruin en roodbruin, gesluierd, gewone pareling, pokdalige en niet zo stabiele gebroken witte schuimkraag
Geur: geroosterde mout, rijp fruit, cuberdon, karamel, kandij, brood
Smaak: ronde en zoete aanzet, full body, droge likeurachtige afdronk
Opmerkingen: stevig, compleet bier met veel fraîcheur en gastronomische mogelijkheden
Score: 8/10
ROCHEFORT 10 (11,3%)
Donker bier, dat sinds 1950 wordt gebrouwen in l’Abbaye Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort. Vooralsnog het trappistenbier met het hoogste alcoholgehalte. In de ranglijst van beste bieren ter wereld op Ratebeer staat het (anno 2022) op de 15de plaats.
Uitzicht: donkerbruin met rode gloed, troebel, gewone pareling, romige, compacte en fijnmazige beige schuimkraag
Geur: gedroogd fruit, rozijn, karamel, pruim, koffie, melkchocolade, gebrande mout, alcoholisch
Smaak: evenwichtig,rijk, volmondig, rond, hoge densiteit
Opmerkingen: eten en drinken tegelijk, met een robuuste body en nogal wat alcoholwarmte
Score: 8/10
WESTVLETEREN 12 (10,2%)
Donker bier, dat vanaf 1940 wordt gebrouwen in de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren, met dien verstande dat het in de periode 1946-1992 onder licentie in brouwerij St.Bernardus in Watou werd geproduceerd. Geen enkel Belgisch trappistenbier wordt in kleinere hoeveelheden gebrouwen. Westvleteren 12 gold jarenlang als beste bier ter wereld volgens Ratebeer; in 2022 is het gezakt naar de derde plaats.
Uitzicht: tussen bordeaux en donkerbruin, troebel, fijne pareling, niet zo fijnmazig en invallend roomkleurig schuim
Geur: zoetig, moutig, zoethout, gedroogd fruit, banaan, vanille, chocolade, brood, rozijnen
Smaak: karamel, kandijsuiker, steranijs, vrij alcoholisch, zwart fruit, romig, evenwichtig
Opmerkingen: zeer hoog gesatureerd en complex dessertbier, om langzaam van de genieten
Score: 8,5/10
De conclusie
Lichte opschudding na het optellen van de punten. De meest gerenommeerde, maar volgens sommige kenners schromelijk over het paard getilde trappist geeft de concurrentie het nakijken, terwijl de Nederlandse en Franse vertegenwoordiger het met een veeleer bescheiden score moeten stellen. Rochefort 10, Chimay Blauw en Gregorius eindigen ex aequo op een eervolle tweede plaats, op een zucht van de onaantastbare Westvleteren 12.
Met dank aan Bier Central, De Keyserlei 25 in 2018 Antwerpen – www.biercentral.be
Door Wim Swinnen (eerder gepubliceerd in Culinaire Ambiance).